Kirja: Shike 1-2

Vuoden 2019 viimeisen päivän kunniaksi esittelen jotain erilaista, eli suomennettua proosaa. Shike sijoittuu ajallisesti Japanin Heian- ja Kamakura-kausien vaihteeseen ja pitää sisällään samaan aikaan sekä romantiikkaa ja toimintaa että filosofiaa ja runoutta. Tarina pitää lukijan otteessaan viimeisille sivuille asti.

Kirjassa seurataan soturimunkki Jebua ja aatelisnainen Tanikoa. Heidän suhteensa kariutuu heti alussa kohtalon kuljettaessa heitä eri suuntiin, mutta suurten tapahtumien keskellä heidän tiensä risteävät suorasti ja epäsuorasti moneen kertaan. Päähenkilöt ottavat osaa taisteluihin ja suuriin poliittisiin mullistuksiin niin Japanin kuin Kiinan maaperällä. Hahmojen sisäinen kehitys keskittyy kuitenkin pieniin, ohikiitäviin hetkiin, jotka useimmiten johtavat zenmäiseen tyyneyteen mullistusten keskellä. Tarinan vahvana kantavana taustavoimana toimiikin zinja-soturimunkkien veljeskunta ja heidän filosofiansa.

Tietoa kirjasta

Kirja (kaksi osaa): Shike – Lohikäärmeiden aika & Shike – Karman kehä
Alkuteos (kaksi osaa): Shike – Time of the Dragons & Shike – The Last of the Zinja (1981)
Kirjoittaja: Robert Shea
Kääntäjä: Kaarin Tuominen
Julkaisuvuosi: 1982 & 1983
Kustantaja: Tammi

Lisätietoja: Suomenkielisiä kirjoja on nykyään hyvin rajoitetusti saatavilla, mutta niitä löytyy joistakin kirjastoista ja satunnaisesti antikvariaateista. Englanninkieliset alkuteokset ovat kuitenkin luettavissa 14 pv:n laina-ajalla Internet Archiven kautta:
https://archive.org/details/shiketimeofdrago00shea
https://archive.org/details/shikeshea00shea

Nekomatan ajatuksia kirjasta

Jos tätä kirjaparia pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi ”vahva”. Tarinassa on Game of Thronesin kaltaista epiikkaa paremmin tiivistettynä. Kirja on hyvin kirjoitettu mutta kännökseen jääneet nimien virheelliset kirjoitusasut ja tavutusvirheet ärsyttivät paikoitellen.

Tapahtumat sijoittuvat hyvin pitkälle aikavälille, mikä saa kirjan tuntumaan entistä enemmän eepokselta. Jebu ja Taniko ovat 15- ja 17-vuotiaita kirjan alussa ja lopussa noin 50-vuotiaita. Jännite päähenkilöiden välillä säilyy loppuun asti. Kirjan loppu on (pahoittelen kliseetä) hengästyttävää luettavaa.

— Onni kääntyi minua vastaan ja jouduin vangiksi vaikka olin toivonut kuolevani taistelussa. Mutta minun mieheni eivät tule koskaan antautumaan.

Tarinan monet hahmot ovat mieleenpainuvia. Jokaisella on omat vahvat ominaispiirteensä mutta kaikista löytyy sellaista liioittelematonta inhimillisyyttä, mikä tekee heistä lukijalle eläviä. Tarina on paikoitellen hyvinkin raaka, mikä kuitenkin loppujen lopuksi tuntuu tapahtuma-aikaan ja -paikkaan sopivalta.

Jos ei ole yhtään perehtynyt Heian-kauden kulttuurin erikoisuuksiin, voi tarina tuntua aluksi vähän oudolta. Erityisesti miehinen herkkyys ja estetiikan palvonta voivat samuraiden yltiömaskuliinisuuteen tottuneille aiheuttaa aluksi nieleskelyä, mutta en usko, että se kuitenkaan estää nauttimasta tästä tarinasta millään tavalla. Kirjat kuitenkin sisältävät aivan riittämiin myös rohkeutta, hurjuutta ja kovia arvoja.

— Shike, veljeskunta siis ylentää teidät. Se on hienoa.
— Emme kutsu sitä kunniaksi vaan lisätaakaksi.

Tarinassa vuorotellaan paljon Tanikon ja Jebun näkökulmien välillä, sillä molemmilla on omat koetuksensa ja taistelunsa. Itseäni miellytti erityisesti se, että naispäähenkilöä ei oltu jätetty vain taustalle Jebun motiiviksi, vaan Tanikolle oli annettu uskottavalla tavalla oma, tapahtumientäyteinen, Jebusta riippumaton elämä. Vaikka hahmot ovat suuren osan ajasta erillään ja kulkevat omia teitään, he ovat kuitenkin emotionaalisesti sidottuina toisiinsa koko ajan.

Eniten tarinan painoa tuntui lisäävän sen zen-buddhalainen näkökulma ja elämää ja kuolemaa koskevat ajatukset. Luettuasi nämä kirjat, jotain varmasti liikkuu sisälläsi. Jos ei, niin voit mennä takaisin lyömään bokkenilla autonrengasta tai hakkaamaan makiwaraa; jokainen löytää valaistumisen omalla tavallaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s