Kirja: Kotkasoturien taru 2 — Yhdeksän yinin totuus

Sarjan toisessa osassa on noin 600 sivua ja jälleen 10 lukua. Kirja jatkaa suoraan siitä mihin edellinen osa jäi, mutta alussa on tiivistelmä edellisen osan tapahtumista. Tämä osa keskittyy nimensä mukaisen kirjan, ”Yhdeksän yinin totuuden”, etsintään. Kirjaan on koottu suurimmat taistelutaitojen salaisuudet ja moni olisi valmis antamaan siitä vaikka oikean kätensä, sillä kirjan ohjeiden mukaan opiskellen voi tulla lähes voittamattomaksi. Päähenkilö Guo Jing on kuitenkin oikeamielinen sankari, eikä hamua kirjaa tai valtaa itselleen. Tapahtumat vain kietovat hänet otteeseensa.

Jos kulhon keskellä ei olisi tyhjää tilaa, ei siihen voisi panna riisiä.

Tarinan aikana Guo Jing saa erityisen voimallista oppia erilaisten kohtalon oikkujen välityksellä ja voimistuu taistelijana suurin harppauksin. Taistelutaitojen suurimmat mestarit ajatutuvat hänen tielleen ja syystä tai toisesta päätyvät opettamaan hänelle parhaimmat tekniikkansa, mm. kahdeksantoista lohikäärmeentaltutuslyöntiä sekä erittäin hämmentävän kahden käden käytön erillisinä toisistaan. Ja tietenkin Guo Jing päätyy oppimaan myös Yhdeksän yinin totuuden (en pidä tätä kummoisenakaan juonipaljastuksena…) mutta mikään ei tapahdu helposti.

Tietoa kirjasta

Kirja: Kotkasoturien taru 2 — Yhdeksän yinin totuus
Alkuteos (kaikki 4 osaa yhdessä): Shediao yingxiong zhuan (射鵰英雄傳), 1959, 1976, 2003
Kirjoittaja: Jin Yong
Kääntäjä: Riina Vuokko
Julkaisuvuosi: 2019
Kustantaja: Moebius

Monet kohtaamiset tuntuvat aluksi deus ex machinoilta mutta saavat lopulta niin uskottavat selitykset, että lukijana vain nyökyttelin ja annoin tarinan viedä. Myös Guo Jingin käsittämätön taidollinen edistyminen on yritetty tehdä jollain tavalla uskottavaksi, vaikka Guo Jingiä kuvaillaankin hidasjärkiseksi ja hitaaksi oppijaksi. Hänellä on kuitenkin ne ominaisuudet, joita vieläkin monissa aasialaisissa — kuten suomalaisissakin — tarinoissa ihaillaan ja arvostetaan, nimittäin periksiantamattomuutta ja työteliäisyyttä. Guo Jingillä on sisua. Sen avulla voi hakata puunrunkoja vaikka koko yön ja pari seuraavaakin.

Hong Qigong tiesi, että parhaat kokit laittoivat mieluiten aivan tavallisia ruokalajeja, sillä niissä taidot pääsivät oikeuksiinsa (…) Aivan sama päti taistelulajeihin: todellisen mestarin tunnisti siitä, miten jokin aivan tavanomainen liike tai tekniikka olikin yhtäkkiä niin ihmeellisen tehokas, ettei sitä voinut kuin mykistyneenä ihailla.

Guo Jingin mukana kulkee suurimman osan ajasta Huang Rong, Guo Jingin rakastettu. Sen, mitä Guo Jingiltä puuttuu järkeilyssä ja viekkaudessa, Huang Rong tuo kaksin verroin kuvioihin ja pelastaa sillä monta tilannetta. En osaa päättää, olenko tyytyväinen vai tyytymätön Huang Rongin tiettyihin luonteenpiirteisiin. Toisaalta on hienoa, että naispääosasta ei ole tehty täydellistä tai perinteistä kilttiä naisellista naista (vaikka tottahan toki Huang Rong on äärimmäisen kaunis, tietenkin, ja osaa tehdä ehkä parasta ruokaa koko Kiinassa, tietenkin) mutta en voinut olla ajattelematta, että Guo Jingin lammasmainen hyvyys ja oikeamielisyys vertautuvat kärkevästi Huang Rongin oveluuteen ja välillä jopa raakuuteen. Mies = hyvä, nainen = kiero? No eipä sentään, kyllä kirjasta löytyy miehiä jotka ovat Huang Rongiin verrattuna kuin korkkiruuveja.

Korkkiruuveista puheen ollen, selkeimmiksi vastustajiksi tässä kirjan osassa identifioituvat Ouyang Feng ja tämän poika Ouyang Ke, joka mielii kovasti itselleen Huang Rongia. Ouyangit käyttävät apunaan käärmeitä, manipuloivat niitä ja käyttävät niiden myrkkyä. Näin selkeä pahuuden symboliin identifioituminen varmaankin tarkoittaa, että mitään hyvää ei ole näiden hahmojen taholta luvassa, mutta saammepa nähdä. Kirjailija on yllättänyt aiemminkin.

Kirjan tämä osa loppuu tiukkaan cliffhangeriin. Jatkakaamme siis kolmanteen osaan mahdollisimman pian!

Sinä päivänä kun viimein opit, mitä katumus tarkoittaa, osaat tästä lyönnistä yhden kolmanneksen. (…) Ylvään lohikäärmeen katumuksen olennaisin asia on juuri siinä, että jo ennen korkeimmalle huipulle pääsemistä on osattava varautua alas laskeutumiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s