Kirja: Kotkasoturien taru 3 — Yue Fein perintö

Sarjan kolmannessa osassa on reilu 600 sivua ja taas 10 lukua. Alussa on myöskin taas hyödyllinen lyhyt kertaus aikaisemmista tapahtumista ja lopussa sanastoa.

Taistelulajien harjoittajien keskuudessa tunnettiin sanonta ’ennen kuin lyöt, opi tulemaan lyödyksi’.

Tässä osassa tarinaa etsitään taas kirjoituksia, tällä kertaa ylivertaisia strategisia oppaita, jotka sankarikenraali Yue Fei on jättänyt jälkeensä (tästä siis juontuu kirjan osan nimi). Monet käänteet vievät päähenkilöitä tutun onnekkaasti eteenpäin, joskin aina hurjien vaikeuksien kautta. Välillä kuoleman kielissä on Guo Jing, välillä taas Huang Rong. Myös päähenkiöiden yhteinen tulevaisuus vaikuttaa olevan uhattuna, eikä tähän anneta mitään ratkaisua edes osan loppupuolella.

Tietoa kirjasta

Kirja: Kotkasoturien taru 3 — Yue Fein perintö
Alkuteos (kaikki 4 osaa yhdessä): Shediao yingxiong zhuan (射鵰英雄傳), 1959, 1976, 2003
Kirjoittaja: Jin Yong
Kääntäjä: Riina Vuokko
Julkaisuvuosi: 2020
Kustantaja: Moebius

Tässä vaiheessa sarjaa alkoivat toistuvat eri hahmojen hätiköityjen väärinkäsitysten aiheuttamat turhat taistelut jo ärsyttää. Tietenkin genreen kuuluu taisteleminen, mutta sisäisesti huokaan joka kerta, kun yhden yksinkertaisen kysymyksen sijaan satunnainen vastaantulija vetää tilanteesta johtopäätökset alle puolen sekunnin ja mäjäyttää heti ensimmäisen iskun räikeiden syytösten saattelemana. Sitten vaihdetaan iskuja parin sivun verran ja lukija miettii lähinnä, että tuleekohan taas joku sattuman oikku pelastamaan päähenkilöt vai onko tällä kertaa vain tarkoitus esitellä päähenkilöiden ylivoimaisuutta, kunnes väärinymmärrys jotenkin laukeaa ja kaikki ovat taas hetken kavereita keskenään. Puhumalla asiat selviäisivät usein vähemmällä vaivalla, mutta eihän silloin kukaan pääsisi esittelemään voimiaan.

Kuului rusahdus, kun koko Hou Tonghain käsivarsi luineen ja lihoineen irtosi. Rohtomestari Huang viskasi kädenkappaleen huolettomasti syrjään ja katseli taas taivaalle. Hou Tonghai kaatui lattialle kivusta ja järkytyksestä pyörtyneenä.

Muut silloin tällöin liitutaulun kynsimiseltä tuntuvat piirteet kirjoissa ovat yltiöpäinen isänmaallisuuden korostaminen ja (jo aiemmin mainitsemani) koston yltiöpäinen ihannointi, mutta jääkööt nämä historiallisiksi kulttuuripiirteiksi ja siirrytään eteenpäin. Tarinassa on valtavasti aivan uskomattomia elementtejä, joista on taitavalla kerronnalla kuitenkin saatu uskottavia. Valitettavasti jouduin sittenkin usein muistuttamaan itseäni, että luen nyt fantasiaa enkä historiallista romaania, joten kaikkea ei tarvitse ottaa ihan niin todesta. Yleinen fantasiakirjallisuuden sääntöhän on, että ainoa logiikka, jota kirjailijan tarvitsee noudattaa, on tarinan oma sisäinen logiikka ja siinä tämä tarina kyllä mielestäni pidättäytyy riittävästi. Edelleen tosin hämmennyn siitä, miten Huang Rongin siilipanssari toimii.

Kaikkien fantasiaelementtien keskellä mielenkiintoni kiinnitti muutamat nimeltä mainitut akupisteet. Olisi hyvin mielenkiintoista tietää, löytyvätkö mainitut pisteet nykyisistä meridiaanikartoista (olisin toki voinut jostain tarkistaa mutta…) ja jos on niin onko mainituilla pisteillä oikeasti suurta merkitystä joissakin nykyisissä kamppailu/budolajeissa. Pitänee etsiä aiheesta jokin kirja käsiini — ehdotuksia otetaan vastaan!

Kauhukseen seuranvanhin Jian huomasi, että sauva teki syöksyjä kohti selän kaikkein tärkeimpiä pisteitä qiangjiania, fengfua, ligntaita ja xuanquta. Osuma mihin tahansa niistä olisi tarkoittanut vakavaa vammautumista, ellei kuolemaa yksin tein.

Osan lopussa tarinaan tulee mukaan vielä tarinamaailman voimakkain tunnettu hahmo, keisari Duan (joka ei ole aivan sitä mitä ainakaan itse kuvittelin), sekä uusi naishahmo, Yinggu, jonka tausta jää vielä hämärän peittoon. Hänet esitellään Mustaluhdan noitana, mutta tarinan vihjailujen perusteella arvelen hänellä olevan iso rooli taustatarinan kannalta. Kirjan lopussa tuntui siltä, että tarinan alkupään hahmot ovat unohtuneet jonnekin taustalle, mutta olen aivan varma, että sarjan viimeisessä osassa kaikki taas sidotaan niin näppärästi yhteen etten keksi mitään vastaan sanottavaa juonikuvioon. Odotan siis suuria sarjan loppuratkaisulta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s